2013. november 29., péntek

Összefoglalva...



A versenyünk online szakasza hétfőn, a 4. forduló megoldásainak beküldésével sajnos véget ér. Persze ezt már minden postban elmondtuk a héten, de íme valami, ami még nem volt: nézzük végig, mik is történtek közel 2 hónap alatt.


Az első forduló feladataként szabályzatot kellett írnunk a csapaton belüli jogokat, kötelességeket és büntetéseket rögzítve, facebook-oldalt és blogot kellett létrehoznunk, logót terveznünk, azaz arculatot készítettünk, illetve leforgattuk csapatunk bemutatkozó videóját. Elsőként tehát összeültünk mentorunknál, és megoldottuk a feladat elméleti részét: sok süti mellett kidolgoztuk a szabályzatot. Egyik délután Molnár Máté segítségének köszönhetően fényképezkedtünk, hogy az egyéni és csapatképek a blogbejegyzések mellett, illetve a facebook-oldalon megjelenhessenek. Zsuzsi létrehozta és azóta is szerkeszti a blogot, illetve a facebook-oldal elkészítését is magára vállalta. A hétvégén Andrisék házát elfoglalva készítettük el a videónkat, amiből Deme Tomi időt és energiát nem kímélő vágását követően az időkorlát betartása miatt sajnos egy-egy poén és a bakiparádé ki is maradt. Mindezzel együtt elégedetten küldtük be a forduló megoldását, melynek értékelése után megszereztük a 4. helyet, amit azóta minden forduló után sikerült megtartanunk.



A második forduló feladata, lévén hogy mikor neveztünk, nem igazán tudtuk még, milyen típusú versenyre jelentkezünk, meglepett minket: önkénteskednünk "kellett". Ez a szószerkezet ugyan paradoxon, (hiszen hogy lehet kötelezően önkénteskedni?), de erre sikeresen rácáfoltunk: összekötöttük a kellemeset a hasznossal, és egy, a szívünkhöz nagyon közel álló témát, az állatvédelmet választottuk. Két részletben jártunk a jászberényi Gyepmesteri Telepen, ahol sajnos az állatokhoz biztonsági okokból nem nyúlhattunk, de az udvar takarításával segítettük az állatok gondozója és a menhely vezetője, Molnár Lívia munkáját. 


A második hétvégén Szolnokra is elmentünk: a Kéz a Mancsért Civil Állatvédő Egyesület örökbefogadó és adománygyűjtő napot rendezett a Tesco parkolójában. Itt csapatunkból volt, aki a kutyákra vigyázott, míg a többiek szórólapot osztottak a vásárlóknak a gyűjtésről. Fájó szívvel tudtuk csak otthagyni azokat a kutyusokat, akik nem találtak gazdira, hiszen egy nap alatt is összebarátkoztunk velük, megszerettük őket. Mindemellett a jászberényi menhelyen élő állatok képeit megosztottuk, hogy segítsünk nekik szerető gazdát szerezni. Az önkéntes munkánk bizonyításaképpen a közben készült képekből Heni készített videót, az önkéntességről szóló esszét pedig én írtam meg.


A harmadik fordulóban keresnünk kellett egy számunkra jelentős önkéntes munkát végző személyt, és videóinterjút kellett készítenünk vele, mely a lehető legjobban visszaadja a személyiségét. Eddigi témánktól, az állatvédelemtől nem eltávolodva Hegedűs Laurát, a jászberényi állatkert dolgozóját választottuk interjúalanyunkként. Amellett, hogy a munkaidő fogalmát nem ismerve viseli gondját az állathely lakóinak, állatmentőként is tevékenykedik, és rendszeresen részt vesz az állatkert által szervezett Dream Night eseményen. Meglátogattuk az állatkertben, ahol az állatok simogatására és etetésére is nyílt lehetőségünk, illetve leforgattuk a hősünkkel az eredeti állapotában kb. 20 perces videóriportunkat. Azt a lelkesedést és kedvességet, amelyet személyében megtapasztaltunk, biztosan nem tudtuk teljesen átadni. Munkájának segítségére egy akciótervet is össze kellett állítanunk, melyet Zsuzsi készített el. A videó vágását ismét Deme Tominak köszönhetjük.


Végül a negyedik forduló feladataként azt kaptuk, hogy a médiába betörve igyekezzünk minél nagyobb publicitást szerezni az általunk képviselt személyeknek és ügyeknek. Megjelentünk már a Tutihír honlapján, készített velünk riportot a Trió TV, az iskolaújságunk különkiadásában is ott leszünk, illetve a Trió Rádió stúdióját is "megtámadjuk" majd. 
Meg kell néznünk továbbá a Hackni c. filmet, mely a médiahackről szól, és ebben a témában egy esszét is kell majd írnunk. Hogy abból mi sül ki, az majd az elkövetkezendő három nap meséje. Lévén, hogy szombaton iskolánk tablóbálján fogunk részt venni, vasárnap pedig egy újabb interjú szerepel a naptárunkban, az biztos, hogy nem fogunk unatkozni. :)
Categories:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése