2013. november 9., szombat

Fűszeres zabpelyhes sajtropogós

címke: recept | írta: Anticsné Sz. Andrea, mentor

Az eredetije: Rozmaringos-chilis sajtropogós (NoSalty)





hozzávalók:
50 g vaj vagy más zsiradék
150 g zabpehely (kimértem: ez 3 dl)
175 g Cheddar sajt (más sajttal is lehet, de akkor zsírosabb fajtára van szükség)
1 felvert tojás
2 púpos ek. frissen aprított rozmaring – vagy más, általad választott fűszer. (Köménymaggal magyarosabb jelleget kap, de én inkább oregánót vagy olaszosabb jellegű fűszert használok.)
1 tk chilipehely vagy por
só, bors (ízlés szerint) / magok!!
elkészítés (kb. 10 perc):
1. Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a chilipelyhet és a rozmaringot, pár másodpercig forrósítjuk, hogy az illóolajok kijöjjenek a fűszerekből.
2. A zabpelyhet és a lereszelt sajtot keverjük össze, majd öntsük rá a felvert tojást és a kicsit már kihűlt, fűszeres vajat.
3. Jól dolgozzuk össze! Egy morzsás, de ragadós keveréket kapunk.
4. Gáztepsit megkenünk kevés vajjal, majd ráteszünk és rányomkodunk sütőpapírt (hogy ne csúszkáljon). Borítsuk rá a keveréket, majd a kezünkkel egyszerűen lenyomkodjuk max. 3-4 mm vastagra, egyenletesen. (Aki nem lusta mosogatni, nyújtófával nyilván egyszerűbb.) Ha valahol vastagabb a massza, ott nem lesz olyan ropogós.
Én szilikon sütőlapot simítottam a tepsibe, így semmit nem kellett bekennem.
sütés:
5. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük kb. 30 percig (kb. a sütő közepén). Akkor jó, ha már nem "habzik" a massza teteje. vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg, mert keserű lesz!!
6. Várjuk meg, amíg kihűl, és törjük darabokra!
A mentoráltjaidat bármikor kínálhatod vele. Jó kiegészítője lehet egy kis tea és gesztenyés piskóta.
Vigyázat, függőséget okoz! :)
Categories:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése